Slučajna bremenitost je veoma česta pojava kod kuja. Ukoliko ne želite da razmišljate o tome da li Vam je kuja skotna ili ne i ne želite da se bavite odgojem pasa, rešenje za Vas je sterilizacija, ili u slučaju mužjaka kastracija.

Sterilizacija podrazumeva potpuno uklanjanje materice zajedno sa jajnicima. Ova operacija se obavlja preko abdomena, tj. otvara se stomak kuje. Zbog ovoga kuja mora biti u opštoj anesteziji. Sterilizacija osim neželjene bremenitosti, sprečava pojavu cističnih jajnika, lažne trudnoće, raka materice, neredovnih estrusnih ciklusa. Pravo vreme za sterilizaciju kuje je pre prvog teranja, jer se tako verovatnoća za pojavu tumora mlečne žlezde smanjuje na 10%.

Kujama nije potrebno da budu majke da bi bile ispunjene. Psi su orjentisani ka ljudima. Oni su srećni kada su u društvu ljudi. Postoje zablude da će sterilizacija promeniti ženku (na gore). Ženka će nakon sterilizacije postati mirnija i blaža. Još jedna od zabluda, a vezana za sterilizaciju je da će kuja postati lenja i da će se ugojiti. Kao kod čoveka, tako i kod pasa, gojaznost je prouzrokovana prežderavanjem i nedostatkom vežbe. Ali zašto se kuje onda goje posle sterilizacije? Odgovor je jednostavan. Kuje se sterilišu na ulasku u odraslo doba, a tada je kalorije potrebno smanjiti. Ako kuja nastavi da jede visko-kaloričnu hranu za štence, ona će se sigurno ugojiti. Ljudi pogrešno povezuju povećanje težine sa sterilizacijom. Najbolje je sterilizaciju uraditi oko 6. meseca, jer je to vreme pred prvo teranje. Ako ste rešili da sterilišete kuju, nemojte joj davati ništa da jede i pije veče pre operacije, jer pun stomak može dovesti do povraćanja i mučnina dok je pas u opštoj anesteziji.

Kastracija je proces u kome se odstranjuju oba testisa. Za razliku od sterilizacije, kastracija se može obaviti u bilo kom trenutku. Ova operacija nije tako teška kao sterilizacija i uglavnom pas može da ide kući istog dana. Kastracija ima dosta zdravstvenih pogodnosti jer eliminiše rak tesisa, kao i povećanje prostate. Mužjaci koji su kastrirani, nisu teritorijalno nastrojeni, socijalniji su sa drugim mužjacima i nisu podložni odlaskom za ženkom. Ukoliko se pas kastrira pre puberteta, njegova seksualnost se ne razvija. Ako ga kastriramo nakon puberteta, njegovo seksualno interesovanje je razvijeno i oni mogu da odlutaju za ženkama. Za razliku od sterilizacije, gde kuja postaje još poslušnija, kastracija ne može izmeniti osnovno ponašanje mužjaka. Najbolje vreme za kastraciju je između 6. i 9. meseca života. Kastracija i sterilizacija neće negativno uticati na rast psa (neki psi malo više izrastu, ali je to nije pravilo, jer su ovakvi slučajevi veoma retki)