Nemacki ovcar

Ono što svakako krasi ovu rasu je prelepa glava koja odiše elegancijom, a celokupnom izgledu daje izgled apsolutne snage. Zbog svoje široke i lepe glave pas odaje izraz plemenitosti i poverenja. Ona je jedan od faktora koji će Vam tačno reći ko je mužjak a ko ženka u rasi. Mužjaci imaju značajno jaču lobanju sa proporcionalno manjim očima, više mišića i većim krzom oko vrata. Labave usne i podbradak su nepoželjne. Kuje nemaju slabiju glavu, samo je ona manja i lepše isklesana.

Nemacki ovcar

Glava mora biti u proporciji sa veličinom tela. Po standardu glava treba da bude od 39% do 40% visine psa u grebenu. Ako je glava preduga ili prekratka to će biti razlog za diskvalifikaciju. Lepo oblikovana i jaka glava treba da bude šira između ušiju, sa blago zaobljenim čelom, ali ne izbačenim. Čelo je malo i ima neznatno naglašenu čeonu brazdu. Ova brazda može biti vidljiva kod primeraka radnih nemačkih ovčara što je posledica veoma jakog viličnog mišića. Ako je brazda duboka onda je to diskvalifikaciona mana.

Nemacki ovcar

Lobanja nemačkih ovčara je malo šira od lobanja ostalih pastirskih rasa. Ako pogledamo lobanju psa iz profila ona treba da bude približno kvadratnog oblika, tj visina lobanje je skoro ista sa njenom dužinom. Standard nemačkog ovčara definiše da lobanja treba da zauzima 50% glave, što znači da se lobanja završava tamo gde počinje koren nosa. Lobanja se sužava naniže sa veoma malim nagibom napred.

Čelo nemačkog ovčara nije previše ravno ali niti kupolnog oblika. Mora biti malo zaobljeno tako da mozak ima dovoljno prostora. Lepo izvajano čelo daje i dodatni prostor za mišiće donje vilice što je jako bitno.
Stop čini preostalih 50% glave. Prema standardu nemačkih ovčara stop mora biti jake građe. Mužjaci imaju duži stop od ženke. Uvek treba da postoji dubina stopa koja razdvaja zadnji deo lobanje od njuške. Prelaz mora biti gladak i blag bez posebne brazde. Stop mora biti umeren ni suviše dug ali ni prekratak, što glavi daje posebnu proporciju vilice i njušk
Njuška dobro odgojenih nemačkih ovčara je klinastog oblika, što znači da ima izgled izrazito izbrušenog klina. Gornja linija njuške je paralelna sa gornjom linijom lobanje. Njuška daje izgled snage sa lepo oblikovanom vilicom i bradom. Vilična kost treba da ima dobru dubinu da bi se u nju smestili zubi. Nuška treba da bude dovoljne širine da u nju stane zubalo makazastog oblika. Široka njuška ima i široke nozdrve. Nos mora biti crn.

Nemacki ovcar

Zubalo mora biti jako i zdravo sa 42 zuba. Nemački ovčari imaju makazasto zubalo, tj sekutići kao makaze preklapaju one u donjoj vilici. U gornjoj vilici imamo 20 zuba a u donjoj imamo 22 zuba. Podrgriz ili klještasto zubalo je diskvalifikaciona mana. Ako psu fali zub to je takođe diskvalifikaciona mana. Zubalo ima 12 sekutića, 4 očnjaka, 16 predkutnjaka i 10 kutnjaka. Pošto je rasa uglavnom radna, donja vilica mora biti dobro razvijena da se zubalo u nju smesti kako treba. Treba pariti samo pse koji imaju potpuno zdravo zubalo.

Nemacki ovcar

Uši su srednje veličine široke u korenu i postavljene uspravno. U proporciji su sa lobanjom i psi ih nose sa otvorom okrenutim ka napred. Idealno nošenje ušiju je: uši su paralelne i normalne na zemlju. Uši koje su velike i koje vise su diskvalifikaciona mana. Štenci i mladi psi će u periodu rasta zuba možda spustiti uši ali će sve doći na svoje mesto do 6 meseca starosti. U trenucima odmora neki nemački ovčari drže spuštene uši što nije mana.

Oči su srednje krupne, bademaste malo koso postavljene ali nisu buljave. Boja očiju treba da odgovara boji dlake, ali treba biti što tamnija. Oči kod nemačkog ovčara odišu inteligencijom i samopouzdanjem. Svetle prodorne oči su nepoželjne jer smanjuju dobru ocenu pozitivnog utiska psa.