Kao i kod ostalih pasa, skelet nemačkog ovčara ima 319 kostiju, što je za oko 100 više nego što čovek ima. Mesto gde se kosti spajaju se naziva zglob. U nekim zglobovima se nalazi i hrskavica (tampon zona) između kostiju. Ova hrskavica se naziva meniskus. Ukoliko je meniskus oštećen ovo veoma može pogoršati stanje zgloba. Abnormalnim habanjem hrskavice nastaje problem koje se zove astritis. U većini slučajeva abnormalno habanje je rezultat loše usaglašenosti kostiju i hrskavice (što je nasledna ortopedska anomalija). Jedan od ovih oblika anomalije je i displazija. U kakvom će stanju biti zglob zavisi od ligamenata, tetiva i vlaknaste kapsule koja se nalazi oko zgloba. Svi zajedno obezbeđuju stabilnost zgloba.

Nemacki ovcar

Labavost zgloba je izazvana razvlačanjem ove potporne strukture. Ukoliko je zglob labav, neminovno je da dođe do isklizavanja jedne od kosti iz svog položaja. Ovo se stručno naziva dislokacija. Da li ste znali da dok vi ljudi hodate na kostima koje su sastavni deo vašeg tabana, mi psi hodamo na svojim prstima. Vi ljudi, npr. nosite svoju težinu na kukovima, dok mi 75% svoje težine nosimo na ramenima i prednjim nogama.

Veterinari, odgajivači i sudije ocenjuju psa koristeći određene termine. Upoređuju određene uglove, oblike tela i delove psa sa standardom rase. U standardu se svakako nalazi nagib koji pas treba da ima u ramenima, karlici i ekstremitetima. Ove uglove određujemo koristeći imaginarane linije iscrtane horizontalno i veritkalno kada je pas u stavu. Pas koji ima DOBAR skelet ima podjednako opterećene zglobove, u zavisnosti od njegove visine i težine, kao i podjednako opterećenje ligamenata kada pas stoji ili se kreće u kasu.