Ako želite da se bavite uzgojom rase, najbolje je početi sa što kvalitetnijim kujama nego mužjacima. Pre nego što parite vašu kuju, pažljivo razmotrite koliko ćete truda i novca morati da uložite u odgajanju legla. Ovo može biti veoma dug i poprilično skup proces. Ukoliko želite da budete odgajivač na "glasu", morate da stojite iza svojih legala i da brinete o njima čak i kada štenci napuste vaš dom.

Dobro razmotrite u kakvom je stanju vaša kuja, da li će moći da izdrži trudnoću i šta bi od svojih gena ona mogla da prenese štencima. Ako kuja nije predodređena za razmnožavanje treba da se steriliše. Nije svaki pas, pa bio čak i šampionsog porekla, predodređen da se pari. KUJAMA NE TREBA LEGLO DA BI BILE ISPUNJENE.

Kuje ne treba pariti pre nego što ona dostigne fizičku i mentalnu zrelost da može da iznese svoju trudnoću i kasnije leglo. Ovaj period nastupa kod kuja oko 3 teranja, što u principu bude od 18 do 24 meseca. Dakle, kuje NE TREBA pariti pre 18 meseca. Ukoliko ste ozbiljan odgajivač sačekaćete bar 2 godinu života kuje, jer ćete tada moći da dobijete stvarnu sliku o displaziji. Proverite u zakonu koliko često (na koji vremenski period) možete da parite kuju. Nemojte pariti kuju na svako teranje jer je organizmu potrebno neko vreme oporavi.

Kuja koja je skotna mora da se održava u odličnoj fizičkoj kondiciji. Kuje koje imaju problema sa težinom (bilo da su preteške ili imaju problema sa ishranom), koje se veoma često pare, koje imaju nehigijenske uslove života veoma često imaju probleme prilikom porođaja i ovakve kuje treba izbegavati pariti dokle god se svi uslovi života ne dovedu u najbolji mogući red.

Kako će se vaša kuja ponašati kao mama, zavisi od njenih ženskih predaka, jer se veruje da se odnos prema štencima prenosi. Proverite kujine ženske rođake da biste videli kako će se vaša kuja ponašati prema svojim mladuncima. Temperament je takođe nešto što je veoma bitno kod kuja. Ona ne samo da će preneti gene temperamneta štencima, nego će uticati na život šteneta do nekih 10 nedelja života. U principu, veoma nervozne kuje prenose nervozu i na štence.

Mesec dana pre parenja odvedite kuju na pregled kod veterinara. Uradite testove na displaziju i bolesti oka jer su ovo neke od bolesti koje se prenose na štence. Ako je neki od testova pokazao da kuja ima neki od problema koje može da prenese na štence, ne pariti tu kuju. Takođe uradite stomatološki pregled kuje, jer bakterije iz usta se prenose na štence kada kuja grize pupčanike. Odradite i test na crevne parazite, jer se oni takođe prenose sa majke na štence. Uradite test na brucelozu (ispitivanjem krvi), koja je seksualno prenosiva bolest (tražite i da mužjak uradi taj test mesec dana pre snošaja) Kod svakog sledećeg parenja, testirajte i kuju i mužjaka na ovu bolest. Uradite i test na srčane crve. Mesec dana pre nego parite kuju trebalo bi joj dati i vakcinu protiv štenećaka i parvoviroze. Ona će na taj način prilikom dojenja zaštitu prebaciti i na štence, i na taj način ih dodatno zaštiti. >/p>