Dobro ljudi, krajnje je vreme da Vam objasnim kako treba da naučite psa da uradi šta Vi želite. Potrebno Vam je par stvari... Kao prvo treba Vam pas, što mlađi to bolje. Ovaj moj čopor je bio nesrećan kada sam ja došla kod njih jer sam imala čitavih 45 dana, ali se to ispostavilo kao pravo vreme da počnemo.
Nakon što nabavite psa, po mogućstvu nemačkog ovčara, treba Vam i kesica sa nagradama. Bilo koje dolaze u obzir, ne biramo mi psi uopšte. Trebaće Vam još i neka literatura, ili da čitate sa ovog sajta kako šta da uradite. Još samo jedna mala sitnica i možemo da počnemo... Treba Vam po 15 minuta slobodnog vremena, svakog dana. Imam još jedan savet za Vas. Kada odaberete svog psa, neka ga samo jedan uči novim komandama, a ostali neka samo vežbaju sa psom. Kod nas je to ovako: vođa čopora sa mnom svaki dan vežba, a zamenik vođe ponavlja sa mnom te komande. Iskreno ja više volim da radim sa zamenikom, jer je on nekako darežljiviji. Kod vođe moram da uradim seriju nekih vežbi da bih dobila nagradu, ali je zato zamenik prava stvar. On uvek nagrađuje.

Nemacki ovcar

Ova moja je rešila da će sa mnom da radi na taj pozitivni način. Zato je i nabavila nešto što ona zove kliker (pri čemu nije ni okruglo niti je stakleno). Ta naprava je na slici pored. To proizvodi neki čudan zvuk. Čuje se samo klik (verovatno se zato i zove kliker). Prva vežba treba da bude upoznavanje sa klikerom. Dakle, klikneš, (pas ce sigurno doći, jer je po prirodi znatiželjno stvorenje) i daš nagradu. Kada pas pridje klikeru ili ga čak dotakne njuškom, klikni i nagradi. Tako će pas naučiti da svaki klik (koji je naravno izazvan nekom od komandi koju pas dobro odradi) znači i nagradu. Taj klik je u stvari ono vaše Bravo Bravo kada želite da pohvalite psa, ali za razliku od vašeg raspoloženja, kliker nikada ne menja zvuk.