Nemacki ovcar

Kod agouti nemačkih ovčara osnovna boja je uglavnom žuto-smeđa, a plašt je crne boje kada se posmatra iz daljine. Postoje dve varijacije osnovne boje a to su siva i žuta. Za boju ovih nemačkih ovčara je zaslužan agouti gen. Na našim prostorima je ova boja poznata kao gvozdeno-siva.

Nemacki ovcar

Agouti nemačkog ovčara ćemo lako prepoznati jer imaju više različitih dlaka neravnomerno raspoređenih po telu. Ono što je interesantno je da ovi psi godinama dobijaju sve tamniji plašt. Maska ovakvih nemačkih ovčara može biti tamna ili crna, ali se dešavalo da se naiđe na primerke koji imaju svetlu masku ili je uopšte nemaju.. Agouti nemački ovčari se pojavljuju u više nijansi: srebrna, siva, zlatna ili boja mahagonija. Većina pasa agouti boje je negde između ovih boja. Agouti gen je najdominantniji, tako da ako parite agouti psa sa nekom drugom bojom, vrlo je verovatno da će štenci biti agouti boje. Ono što je sigurno je da ćete pogrešiti kod grupisanja agouti nemačkog ovčara ako imate samo njegovu sliku iz mlađih dana, dok je bio štene.

Nemacki ovcar

Svi agouti nemački ovčari se rađaju žuto-smeđi. Dlake počinju da tamne sa nekoliko nedelja starosti i zatim se menjaju (postaju svetlije ili tamnije) sve do treće godine života nemačkog ovčara. Zbog toga agouti nemački ovčari prođu najveći proces promene dlake u toku rasta. U fazi pune zrelosti ovi psi će biti svetliji ili tamniji od one boje dlake koju si imali kao štenci.
Agouti nemački ovčari često liče na dvobojne nemačke ovčare, ali ono što ih čini jedinstvenim je to da su dlake potpuno različite boje, a raspored ovih dlaka je specifičan za samo tu jedinku.